Zsámbéki Sportbarátok Egyesülete

Sakk szakosztály

Bemutatkozik a sakk szakosztályAmióta vissza tudok emlékezni, mindig volt valamilyen „sakkélet” Zsámbékon.

Vendéglőhöz köthetően, ahol nyilván tartották az eredményeket. Rendszeresen összejövő baráti társaságokban és sok családban is sakkoztak.

1977 jelentős év sakk szempontból, ugyanis Czakó Péter kezdeményezésére, aki ekkor Perbálon vezetett vendéglőt, sakk szakosztály alakult EGYETÉRTÉS TSZ SK PERBÁL néven. A csapat benevezett a Pest megyei bajnokságba, ahol 1992 óta már Zsámbék színeiben 37 éve, folyamatosan szerepel. Perbáli csapatként ugyan, de a versenyzői múlttal rendelkező zsámbéki sakkozók tapasztalatára, játékerejére alapítva vágtunk bele ebbe a kalandba mintegy 15 en Szabó Zoltán vezetésével és szakmai irányításával.

Rendszeresen részt vettünk a megye sakkéletében minden szinten (felnőtt, ifjúsági, gyermek versenyeken). A 10 táblán játszó, felnőtt csapat sokszor ért el érmes helyezést, A „B” csoport bajnokságát meg is nyertük. Ifi játékosaink országos hírnevet szereztek (kétszer nyerték meg az NB-s csapattal nem rendelkező egyesületek országos versenyét).

Az általános iskolások versenyeiben 35 alkalommal került országos döntőbe, mint Pest Megyei Sakk Diákolimpia bajnokaként (jogelődje Úttörő Olimpia) zsámbéki tanuló. 1991-ben Zsámbék adott otthont az első alkalommal megrendezett Országos Sakk Diákolimpiának, természetesen Pest Megye bajnoka jogán zsámbéki tanulók részvételével is. 1992 óta Zsámbék néven szerepelünk a megyei bajnokságban.

Az alapító tagok közül csupán jómagam sakkozunk már (Szabó Zoltán 2012-ben meghalt). A csapat új tagjai főként zsámbéki fiatalok, akik a helyi iskolákban szervetett sakkfoglalkozásokon ismerkedtek meg ezzel a játékkal. Gyermek és ifjúsági versenyeken edződve a legtehetségesebbek, legkitartóbbak igazolt játékosként vettek rész és szerepeltek egyre eredményesebben a megyei felnőtt csapatbajnokságban. Az utánpótlás bázisát a Zsámbék környéki iskolákban (Zsámbék, Páty, Telki, Budajenő, Herceghalom, Bicske) szervezett sakkoktatás és versenyeztetés jelenti. 50-60 gyerek vesz részt rendszeresen sakkfoglalkozáson és különböző szintű bajnokságokban. Ezekkel az előzményekkel érkeztünk el 2006-hoz, amely nagyon jelentős év a város sakkcsapatának életében. Ekkor ugyanis megnyertük Pest Megye Sakkcsapat Bajnokságát (úgy a felnőtt mint az ifi csapat is). A megnyerte kifejezés nem is tükrözi hűen a fölényes győzelmek arányát, hiszen veretlenül, végig vezetve a tabellát rajt-cél győzelmet aratott mind a két csapatunk. Megye bajnokként osztályozó mérkőzést játszhattunk Nyergesújfaluval az OB II-be kerülésért, az első találkozón 10:2-es zsámbéki siker született. A visszavágó csak formalitás, becsületből le kellett játszani. Úgy éreztük, hogy eljött az ideje, hagyományteremtő szándékkal, egy nemzetközi szintű sakkverseny rendezésének, ahol megmutathatjuk, országnak-világnak milyen sakkélet folyik Zsámbékon.

A segítőkész támogatóknak és lelkes szervező társaimnak köszönhetően meg is tudtuk szervezni I. ZSÁMBÉK OPEN néven versenyünket. 8 éve szerepelünk az OB II-ben, eddig stabil középcsapat voltunk,de az idei bajnokságban bronzérmes lett a csapat. Az utánpótlás nevelésben folyó szakmai munka színvonalát jelzi az Uniós Országok Korosztályos Sakkversenyén elért I. hely (Persányi Barnabás) és a tavalyi Magyar Nemzeti Gyermeksakk Csapatbajnokságon elért III. hely (ez lefordítva azt jelenti, hogy ma Magyarországon Zsámbék csapatánál csak két erősebb utánpótlást nevelő szakosztály van). Egyéniben és csapatban ma a Zsámbéki Sportbarátok sakkozói Pest Megye élvonalába tartoznak.Üdvözlettel:

Pregitzer György
szakosztály vezető


A sakk szakosztály elérhetősége:

Zsámbéki Művelődési Ház

2072 Zsámbék, Etyeki u. 2.